Filmamasoner

TØFF: How do you like my hair? – Intervju med Emilie Blichfeldt

Da Emilie Blichfeldts siste kortfilm, How do you like my hair?, ikke ble plukket ut til TIFFs kortfilprogram, bestemte filmskaperen seg like greit for å lage en egen online-festival. Festivalen fikk navnet TØFF, og hadde kun hennes egen film på programmet.

– Jeg har hatt med kortfilmer på studentprogrammet før. Jeg syns selv at dette er det beste jeg har laget hittil, og ble derfor veldig skuffet da den ikke fikk sjansen til å møte et publikum under TIFF.

Online-festival

Veien fra skuffelse og frustrasjon til skaperkraft var kort, ifølge Blichfeldt selv:

– Idéen om onlinefestivalen TØFF kom samme dag som jeg fikk avslaget. Etter noen runder med tårer og roping og banning fant jeg ut at jeg ikke ville gi meg så lett. Jeg ville skape min egen arena for å få vist fram filmen, men jeg ville gjøre det uten å måtte konkurrere direkte med TIFF.

Løsningen ble flyers med egen QR-kode, som ble spredt utover Tromsø i løpet av festivalperioden. Dermed kunne folk som gikk forbi en plakat og tenkte at filmen så spennende ut, ta fram telefonen og få tilgang til den med én gang via QR-koden.

For arbeidet med filmen har Blichfeldt fått støtte av Nordnorsk Filmsenter. Siden TIFF-avslaget kom i midten av november, har ting gått fort unna: hele festivalprosjektet kom på beina mellom romjula og midten av januar, så det kunne gå parallelt med TIFF.

hair_flyer Drømmeaktig romanse

How do you like my hair er en slags semi-dokumentarisk kortfilm, der Emilie Blichfeldt selv forteller inn i kamera om sine tanker og erfaringer rundt det etterhvert så kontroversielle temaet kvinnelig kroppshår. Men det beveger seg også over i en romantisk historie fortalt i retroperspektiv, og ender opp med å bli en spennende miks av ren refleksjon og drømmeaktig historiefortelling.

Regissøren beskriver filmen sin som en romantisk film med politisk snert:

– Jeg ville ta romantikken ut av romcom-universet og tilbake i den virkelige verden. Verden er ikke som på film, og det gjelder også kropp og utseende.

– Grunnen til at jeg valgte kvinnelig kroppshår og skjønnhetsidealer som tema for filmen, er at vi har et skjønnhetsideal som bokstavelig talt er veldig smalt. Jeg ønsker meg større aksept for forskjellige kropper, og at det skal være greit å tiltrekkes av forskjellige ting ved andres kropper.

Som for eksempel neser, som spiller en betydelig rolle i filmen. En spesiell nese blir fokus for den kvinnelige hovedpersonens begjær overfor en mann. Blichfeldt syntes det var spennende å utforske konseptet med en mann som begjærsobjektet på film, og snu det klassiske male gaze på hodet – samtidig som hovedfokus altså er standarder for kvinnelig skjønnhet.

Provoserende kroppshår

Hvordan tror Blichfeldt vi endte opp med et samfunn hvor noe så uviktig som kroppshår på halvparten av befolkningen, blir sett som så kontroversielt?

– Dette er noe som startet helt tilbake på 1920-tallet, da man fant ut at hårfjerning var noe man kunne tjene penger på. Med tiden har det blitt så innarbeidet at kvinner skal fjerne alt kroppshår, at det nærmest har blitt utenkelig med noe annet. Selv følte jeg meg veldig ukvinnelig da jeg begynte å få kroppshår i puberteten, nettopp fordi det ikke er noe man er vant til å se på kvinner.

– Veldig mange menn, og damer, har aldri vært eksponert for hårete damer. Jenter begynner å barbere legger og armhuler før de er ferdig utviklet, og har aldri sett hvordan deres egne kropper ser ut som voksne. Da ender vi opp med en situasjon hvor en kvinnelig kjendis med hårete armhuler blir sett på som voldsomt provoserende, og til og med ekkelt og unaturlig!

hair1

Blichfeldt har lyst til at flere skal la kroppen få være som den er, uten å bli stemplet eller å skamme seg.

– Jeg ønsker ikke å lage noen stor statement ut av det at jeg ikke fjerner kroppshår, men sånn som det er nå blir det automatisk en stor greie. Det viktigste er at man har et valg, ikke at alle skal slutte å barbere leggene. Nå føler jeg at man ikke har noe ordentlig valg hvis man ikke vil bli sett på som rar, og derfor er det viktig å utvide aksepten for at kropper er forskjellige.

Vi i Filmamasoner kunne ikke vært mer enige, og ser fram til å følge med på Emilie Blichfeldts videre filmkarriere.

Hvis du ikke var en av oss omlag 200 personer som fikk sett How do you like my hair i januar, byr sjansen seg på nytt under Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim senere i år. Få med deg filmen til en tøff filmskaper med guts og herlig DIY-ånd!

Psst! Du kan følge TØFF og Emilie Blichfeldt på Facebook her!

Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Helene Aalborg er utdannet filmkurator. Hun er styreleder i Norsk Filmklubbforbund og grunnlegger og leder i Feministisk Filmklubb. Helene er frilans filmskribent, med spesialfeltene skrekkfilm, feministisk analyse og filmfestivaler.

Legg igjen en kommentar