6.-8. september braker det løs med filmfestival på Godlia – tre dager med film fra Oslos østkant står på programmet, og besøk fra bl.a. Anja Breien. Vi tok en prat med en av ildsjelene bak festivalen, Hedda Fredly.
Det er noe absurd med at helgas mest spennende filmarrangement finner sted på Godlia, et forstadsområde langs Mortensrud-banen. Undertegnede har selv vokst opp langs samme bane-strekning, og har tatt banen forbi Godlia utallige ganger. Det eneste jeg noensinne har tenkt om Godlia er at det er et sånt ikke-sted; det er liksom ingenting der, bare hus. Ingenting spesielt som gjør Godlia til Godlia. Så når jeg for aller første gang går av t-banen på nettopp Godlia stasjon en septembermorgen, er jeg spent på om jeg vil bli overbevist om noe annet.
Faktum er at det har vært kino- og filmklubbdrift i Golia Velhus siden 1930-tallet. Da Hedda Fredly flyttet til området for omtrent seks år siden ble hun med en gang begeistret for velhuset, som har en god, gammeldags samfunnshusfølelse. I dag er det filmklubb for både barn og voksne i drift på velhuset, med visninger hver søndag for barn og en gang i måneden for voksne, og Fredly er aktiv i barnefilmklubben. Hun og kjæresten var enige om at det flotte huset kunne utnyttes mere. Da idéen om en lokal filmfestival kom på bordet, var Golia Velforening ikke vanskelige å be. Foreninga feirer i disse dager 90 år, og filmfestivalen er nå en stor del av feiringa.
– Vi var opptatt av å finne et godt og passende tema for festivalen, sier Fredly. – Vi var innom tanken på drabantbyfilmer, men da ble utvalget litt smalt, og i tillegg er det ikke så veldig drabantby-stemning her på Godlia.
Men filmer fra Oslo Øst fins det mange av, Fredly syns det var trist å utelate flere filmer fra programmet, som nå rommer 11 visninger – inkludert 4 barnekortfilmer.
– Vi ville gjerne bygge på tradisjonene til filmklubben, og det er blant annet derfor vi har med barnefilmer, i tillegg til at vi vil at det skal være en festival for alle. Filmklubben her pleier også å ha matservering i stil med visningene sine, som er veldig morsomt. Det blir matservering på festivalen også, men kanskje ikke like gjennomført.
Programmet, som spenner i tid fra 1931 til 2005, viser mange forskjellige epoker og stadier som østkanten av hovedstaden har gjennomgått. Norges første lydfilm, Den store barnedåpen (1931), viser bilder fra veveriene langs Akerselva, som ikke fins mer i dag. Turen går herfra via Anja Breiens frustrerte fruer i Hustruer (1975) og 70-tallskultfilm i Lasse og Geir (1976), til actionfilm i gjengmiljø i Izzat (2005).
Hva kan så publikum forvente seg utover selve filmvisningene?
– Det blir innledere til hver film. Blant annet kommer Dag Johan Haugerud og introduserer sin egen film Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta (2005). Haugerud har et veldig bevisst forhold til det å vise Oslo på film, så det gleder jeg meg til, sier Fredly. – Et annet høydepunkt er at Anja Breien også skal innlede til sin film! Det er også laget en egen Godlia-film, som enten vil vises inne på velhuset under jubileumsfesten, eller ute i festivalteltet, som for øvrig har full servering hele dagen. Det var viktig for oss å lage en god festivalatmosfære sånn at folk som ikke bor i området også kan komme og være her en hel dag om de ønsker det.
Golia Velhus har stått siden 30-tallet, og bærer med seg mye historie, også filmrelatert. Velhuset har et filmmaskinistrom som mange andre filmklubber bare kan drømme om, men de siste årene har det stått ubrukt, da filmklubben ikke har vist filmer på filmrull. Maskinistrommet inntas på ny til helga, da alle bortsett fra én film skal vises i det klassiske 35mm-formatet.
Filmrullene ligger klare og venter, og opp mot 100 frivillige, hovedsakelig fra lokalområdet, gjør seg klare til å realisere det de har jobbet mot i flere måneder – filmfestival på Golia Velhus.
Kommer du?