Filmamasoner

Møt Feministisk Filmklubb

Bilde av feministisk filmklubb av Ylva Seiff Berge.
(f.v.: Helene Aalborg, Mona Sjøli og Ada Moe Fause)

En ny filmklubb har etablert seg i Oslo – Feministisk Filmklubb ønsker å fremme kvinner på film, bak og foran kamera og samtidig speile feministiske verdier. Filmamasoner har tatt en prat med sin tidligere redaktør Helene Aalborg, som nå er leder i Feministisk Filmklubb, og Mona Sjøli (medieviter og kommunikasjonsansvarlig i Feministisk Filmklubb) om hvorfor det er et behov i Norge for en feministisk filmklubb. (Ada Moe Fause var ikke tilstede under intervjuet).

– Det er et godt klima for feminisme i Skandinavia for tiden, og med denne filmklubben ønsker vi å gi vårt bidrag til at også noe konkret kommer ut av dette, også innenfor vårt eget felt og våre interesser. Filmmiljøet er på mange plan fortsatt veldig mannsdominert, og gjennom prosjekter som Feministisk Filmklubb, Filmamasoner, Femmina Filmfestival med mer kan man bidra til å sette søkelys på visse uheldige strukturer, eller rett og slett få vist fram noe man mener mangler i det generelle filmmiljøet, forklarer Aalborg.

Aalborg har foruten arbeidet med Feministisk Filmklubb erfaring i formidle feminisme på film, som tidligere redaktør av Filmamasoner:

– Jeg har i mange år vært opptatt av både kombinasjonen kjønnsteori og film og det å konkret fremme kvinner og feminisme innen filmmiljøet, noe som blant annet har kommet til uttrykk gjennom arbeidet mitt med Filmamasoner, naturligvis, sier hun.

Aktive filmklubbarbeidere
Alle tre damene bak den nye filmklubben har vært en aktiv del av norsk filmklubbmiljø i mange år og møttes på studentfilmklubben Cinema Neuf i Oslo der Aalborg var leder frem til sommeren 2014, da Sjøli tok over. I tillegg er Aalborg nå styreleder i Norsk Filmklubbforbund. Ada Moe Fause ble aktiv i filmklubbmiljøet i 2011. Å starte en ny filmklubb var ikke en fremmed tanke for noen av damene, og ideen om å starte en feministisk filmklubb kom like etter.

– Veien har vært lang! Ada og jeg grunnla faktisk klubben sommeren 2014, og hadde tenkt å sette i gang allerede da, men så kom jeg plutselig inn på en mastergrad i England, og man sier rett og slett ikke nei til et år i London med Laura Mulvey, hehe. Da jeg kom tilbake til Oslo seint i 2015 var heldigvis Ada fortsatt gira på filmklubb, og Mona nærmet seg slutten av sin lederperiode i Cinema Neuf, forklarer Aalborg.

Programkriterier
Filmklubben er ambisiøs og ønsker å fremme kvinner bak og foran kamera, samt feministiske ideer. Hva er kriteriene for at en film kan bli vist i filmklubben?
 – Filmen må for det første speile feministiske verdier, men det trenger ikke nødvendigvis å være handlingen i filmen som er i fokus. Vi ønsker for eksempel å også sette fokus på kvinnelige regissører. Det viktigste er at våre filmvisninger skal oppfordre til debatt rundt feministiske ideer, sier Sjøli.

– Å kunne skape en verdifull og interessant debatt rundt film og feminisme er definitivt det aller viktigste, og står i vedtektene våre. I tillegg er vi bevisst på at vi ikke setter hele programmet for et halvt år fram tid slik som mange filmklubber og visningssteder gjør, for at vi skal ha friheten til å plukke opp noe som plutselig har blitt aktuelt i samfunnsbildet, for eksempel, sier Aalborg.

Åpningsarrangement til helgen
Første arrangement for filmklubben er visning av dokumentarfilmen Exposed (2013. Regi Beth B) –  om burleskmiljøet i New York på Deichmanske Bibliotek. Ettersom filmen ikke har fått distribusjon i Norge, blir dette en ekslusiv filmvisning som blir Feministisk Filmklubbs første arrangement. exposedFilmen innledes av leder Helene Aalborg i samtale med burlesque-artist Fifi Von Tassel (kjent fra Norske Talenter) der de skal diskutere filmens fremstilling av kropp og burlesque. Sistnevnte skal også opptre på lanseringsfesten kl 21.
Feministisk Filmklubb har bestemt seg for å ikke ha et fast visningssted, men arrangere sine filmvisninger rundt om i byen:

– Mest av alt handler det nok om å ha total frihet til å gjøre hva vi selv vil med filmklubben, dens profil og innhold. På denne måten kan vi tilpasse arrangement til visningssted og vice versa, og kan utforme hvert enkelt arrangement til å bli noe helt unikt. Denne helga har vi vår første visning på Deichmanske Grünerløkka, og det passer flott til akkurat dette arrangementet med en uformell stemning og mulighet til å ha filmvisning og fest i samme lokale, sier Aalborg.

Filmklubben planlegger å være aktive dette halvåret med mer enn filmvisninger:

– Planen på sikt er å vise film en gang i måneden. Vi vil at hver filmvisning skal være unik og vise flere sider av feminismen med ulike filmatiske uttrykk, sier Sjøli.

–  Vi ønsker også å kunne tilby arrangementer som er noe annerledes enn kun filmvisninger, som for eksempel seminarer og lignende, avslutter Aalborg.

Feministisk Filmklubb består av:

Mona Sjøli:
Kommunikasjonsansvarlig i Feministisk Filmklubb. Leverte i 2015 sin masteroppgave i medievitenskap, som tok for seg filmklubbenes utvikling i Norge. Tidligere leder av Cinema Neuf.

Helene Aalborg:
Leder. Styreleder i Norsk Filmklubbforbund. Utdannet kulturkritiker og filmkurator, og er frilans filmskribent. Tidligere redaktør i Filmamasoner, og tidligere leder i Cinema Neuf.

Ada Moe Fause:
Økonomiansvarlig i Feministisk Filmklubb.
Har studert Kultur og Ledelse på Handelshøyskolen BI og jobber som informasjonskonsulent på UngInfo. Ble aktiv i filmklubbbevegelsen høsten 2011. Favorittheltinne: Ellen Ripley.

Har du lyst til å få med deg Feministisk Filmklubbs første visning og åpningsfest, kan du ta turen til Deichmanske Bibliotek lørdag 5.mars, kl.19:00
Mer informasjon på filmklubbens Facebook-event.


Liker du denne artikkelen? Del den da vel!

Om Skribenten

Redaksjonen legger ut nyheter, anbefalinger og arrangementer.

Legg igjen en kommentar